czwartek, 18 sierpnia 2011

Przepis na śledzie z jabłakami

Śledzie z jabłkami
Śledzie bałtyckie z jabłkami

Składniki dla 4 osób: mały słoik śledzi bałtyckich (marynowanych)
jajko, 250 g naturalnego jogurtu, 250 g śmietany, pęczek szczypiorku, 2 dość twarde kwaskowate jabłka cytryna, listek sałaty, sól, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie: jajko umyć, ugotować na twardo. Obrać ze skorupki, wyjąć żółtko i rozgnieść je widelcem w miseczce.

Wlać jogurt i śmietanę, całość ubić dokładnie widelcem na gładką masę. Dodać sól i pieprz do smaku. Szczypiorek opłukać i drobno posiekać. Odrobinę zostawić do dekoracji, pozostały szczypiorek dodać do jogurtowej masy. Przyprawić połową soku wyciśniętego z cytryny, następnie dokładnie wymieszać.

Śledzie osaczyć z zalewy, zwinąć w rulony i ułożyć promieniście na brzegu talerza. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ podzielić w dość cienkie cząstki. Ułożyć je na środku półmiska, skropić pozostałym sokiem z cytryny, posypać odłożonym szczypiorkiem. Na jabłkach ułożyć liść sałat)', a na nim sos jogurtowo-śmietanowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz