niedziela, 21 sierpnia 2011

Przepis na rybny pasztet saksoński

pasztet ze śledzia
Rybny pasztet saksoński
Składniki dla 4 osób: 20 dag solonych śledzi, 20 dag ziemniaków, 20 dag kiszonej kapusty, 15 dag dymki lub pora, 2 dag masła, 15 dag tartego ementalera, 250 g kwaśnej śmietany, pieprz, masło do wysmarowania formy.
Przygotowanie: śledzie namoczyć, obrać z ości, pokroić na małe kawałki. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać z łupin. Ostudzić, pokroić w kostkę. Wraz z pokrajaną kapustą dodać do śledzi. Dymkę lub pora oczyścić, pokroić w talarki, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Wsypać ser, wlać śmietanę (1 łyżkę zostawić), wymieszać.


Przyprawić na ostro solą i pieprzem. Masę połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami, przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. Przed podaniem udekorować pozostałą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz