sobota, 13 sierpnia 2011

Szwedzka sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa szwedzka
Szwedzka przekąska
Składniki dla 4 osób: > 4 matjasy lub solone śledzie, korzeń imbiru (ok. 1 cm) kawałeczek chrzanu
4 czerwone cebulki, marchewka, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 3 liście laurowe C 1/4 1itra octu winnego 1/8 1 wody, 8 dag cukru.

Przygotowanie: matjasy opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski o szerokości ok. 1 cm. Jeśli używamy solonych śledzi, należy je umyć, obrać ze skóry i namoczyć na noc w zimnej wodzie. Imbir, chrzan, cebulę i marchewkę obrać, pokroić w plasterki.


 Do kamiennego garnka lub wysokiego stoika wkładać warstwami śledzie, warzywa i przyprawy. Zagotować wodę z octem i cukrem. Ostudzić, wlać do naczynia ze śledziami, przykryć i odstawić na co najmniej 2 dni w chłodne miejsce.
Zobacz inny przepis na śledzia >>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz