środa, 24 sierpnia 2011

Sałatka śledziowa z kiszoną kapustą

śledź i kiszona kapusta
Sałatka ze śledzi i kiszonej kapusty
Składniki dla 4 osób: 40 dag kiszonej kapusty, 20 dag marynowanych śledzi, 5 dag dymki, 5 dag cebuli Z 20 dag jabłek,10 dag marchwi, 250g kwaśnej śmietany, 2 łyżka miodu w sól, świeżo zmielony pieprz, 4 liście sałaty 1/2 pęczka trybuli.


Przygotowanie: kapustę grubo pokroić, śledzie pokrajać na małe kawałki, dymkę w cienkie talarki, cebulę drobno posiekać. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchew pokroić w plasterki, udusić do miękkości. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, zostawiając trochę śmietany, dymki i jabłek do dekoracji. Sałatkę przyprawić odrobiną soli, miodem i pieprzem. Ułożyć na liściach sałaty, ozdobić śmietaną, kawałkami jabłek i pierścionkami dymki. Posypać trybulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz