sobota, 13 sierpnia 2011

Pikantna fińska sałatka ze śledzia

Fińska sałatka ze śledzia
Pikantna fińska sałatka
Składniki dla 4 osób: 20 dag marchwi  20 dag ziemniaków
• sól • 20 dag kwaskowatych jabłek 3 duża czerwona cebula
• 20 dag korniszonów • 20 dag buraków w plastrach (ze słoika)
• 25 dag filetów śledziowych Z 250 ml czerwonego wina
świeżo zmielony pieprz 200g śmietany  pól pęczka szczypiorku.

Przygotowanie sałatki ze śledzia: śledzie namoczyć w czerwonym winie, zostawić na noc. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Gotować 6-8 minut w osolonym wrzątku. Przelać zimną wodą, odsączyć.


Jabłka obrać, usunąć ogonki i gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do marchwi, ziemniaków i jabłek. Buraki odcedzić (zalewę zachować), wraz z korniszonami i filetami śledziowymi pokroić w drobną kostkę, dodać do przygotowanych składników. Starannie wymieszać, dodając 6-8 łyżek zalewy z buraków.

Przyprawić solą i pieprzem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem ubić śmietanę, dodać do sałatki. Posypać szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz