sobota, 20 sierpnia 2011

Śledź po skandynawsku

śledź po skandynawsku
Rolmopsy po skandynawski!
Składniki dla 4 osób: 6 solonych śledzi, 3 cebule,  liść laurowy, 3-4 spore korniszony,  mały słoiczek kaparów w occie,  1/2 1 octu jabłkowego, ostra musztarda, 3-4 owoce jałowca, 3-4 goździki, 3-4 ziarna czarnego pieprzu.
Przygotowanie: śledzie moczyć przez kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Zdjąć skórę, usunąć ości. Zagotować 1/2 1 wody. Wlać ocet winny, dodać przyprawy.

Po 5 minutach płyn zdjąć z ognia, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Korniszony przekroić wzdłuż na 4 części. Filety śledziowe posmarować musztardą, ułożyć na nich cebulę, kapary (część odłożyć do dekoracji) i ćwiartki korniszonów.


Zwinąć ciasno w ruloniki, spiąć wykałaczkami. Rolmopsy układać w szklanym słoju, przekładając cebulą. Zalać marynatą, zakręcić słoik, włożyć na 5-6 dni do lodówki. Rolmopsy podawać jako przekąskę, dekorując krążkami cebuli, kaparami i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz