Śledzi z warzywami
Składniki dla 4 osób: 50 dag małych ziemniaków, 4 odfiletowane śledzie (po ok. 20 dag)
• sok z 1 cytryny 2 strąki papryki 2 cukinie 2 pomidory, łyżka masła i 4 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, sól, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką, opłukać i ugotować w łupinach (uważając, żeby się nie rozgotowały). Odcedzić, obrać, zostawić do ostudzenia, a następnie pokroić w plastry. Ryby opłukać, osuszyć starannie papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny. Paprykę i cukinię oczyścić, usunąć pestki, opłukać.
Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cukinię w słupki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, lekko ponacinać i obrać ze skórki. Masło oraz połowę oleju rozgrzać na patelni. Włożyć ziemniaki, paprykę oraz cukinię, smażyć 10 minut, kilkakrotnie mieszając. Dodać pomidory, smażyć jeszcze 5 minut. Warzywa przyprawić do smaku solą i pieprzem. W drugiej patelni rozgrzać pozostały olej. Śledzie posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć z obu stron na brązowo. Warzywa ułożyć na półmisku, na nich ułożyć usmażone ryby.
Zobacz inne przepisy na śledzie >>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz