środa, 24 sierpnia 2011

Sałatka śledziowa z kiszoną kapustą

śledź i kiszona kapusta
Sałatka ze śledzi i kiszonej kapusty
Składniki dla 4 osób: 40 dag kiszonej kapusty, 20 dag marynowanych śledzi, 5 dag dymki, 5 dag cebuli Z 20 dag jabłek,10 dag marchwi, 250g kwaśnej śmietany, 2 łyżka miodu w sól, świeżo zmielony pieprz, 4 liście sałaty 1/2 pęczka trybuli.

wtorek, 23 sierpnia 2011

Przepis na śledzie marynowane w sherry

śledź zdjęcie
Śledzie marynowane w sherry
Składniki dla 4 osób: 8 solonych śledzi 1 l wody mineralnej,  2 łyżki oleju, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka cukru, 5 łyżek wytrawnej sherry. szczypta chili  czerwona cebula.

Przygotowanie: śledzie namoczyć w wodzie mineralnej, włożyć na całą noc do lodówki. Wyjąć, opłukać, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Olej dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym, cukrem, sherry i chili.
Przygotowaną   zalewą   polać   śledzie, następnie marynować je przez 2 dni. Przed podaniem udekorować obraną, pokrojoną w cienkie pierścionki cebulą.

niedziela, 21 sierpnia 2011

Przepis na rybny pasztet saksoński

pasztet ze śledzia
Rybny pasztet saksoński
Składniki dla 4 osób: 20 dag solonych śledzi, 20 dag ziemniaków, 20 dag kiszonej kapusty, 15 dag dymki lub pora, 2 dag masła, 15 dag tartego ementalera, 250 g kwaśnej śmietany, pieprz, masło do wysmarowania formy.
Przygotowanie: śledzie namoczyć, obrać z ości, pokroić na małe kawałki. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać z łupin. Ostudzić, pokroić w kostkę. Wraz z pokrajaną kapustą dodać do śledzi. Dymkę lub pora oczyścić, pokroić w talarki, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Wsypać ser, wlać śmietanę (1 łyżkę zostawić), wymieszać.

sobota, 20 sierpnia 2011

Śledź po skandynawsku

śledź po skandynawsku
Rolmopsy po skandynawski!
Składniki dla 4 osób: 6 solonych śledzi, 3 cebule,  liść laurowy, 3-4 spore korniszony,  mały słoiczek kaparów w occie,  1/2 1 octu jabłkowego, ostra musztarda, 3-4 owoce jałowca, 3-4 goździki, 3-4 ziarna czarnego pieprzu.
Przygotowanie: śledzie moczyć przez kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Zdjąć skórę, usunąć ości. Zagotować 1/2 1 wody. Wlać ocet winny, dodać przyprawy.

Po 5 minutach płyn zdjąć z ognia, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Korniszony przekroić wzdłuż na 4 części. Filety śledziowe posmarować musztardą, ułożyć na nich cebulę, kapary (część odłożyć do dekoracji) i ćwiartki korniszonów.

czwartek, 18 sierpnia 2011

Przepis na śledzie z jabłakami

Śledzie z jabłkami
Śledzie bałtyckie z jabłkami

Składniki dla 4 osób: mały słoik śledzi bałtyckich (marynowanych)
jajko, 250 g naturalnego jogurtu, 250 g śmietany, pęczek szczypiorku, 2 dość twarde kwaskowate jabłka cytryna, listek sałaty, sól, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie: jajko umyć, ugotować na twardo. Obrać ze skorupki, wyjąć żółtko i rozgnieść je widelcem w miseczce.

Wlać jogurt i śmietanę, całość ubić dokładnie widelcem na gładką masę. Dodać sól i pieprz do smaku. Szczypiorek opłukać i drobno posiekać. Odrobinę zostawić do dekoracji, pozostały szczypiorek dodać do jogurtowej masy. Przyprawić połową soku wyciśniętego z cytryny, następnie dokładnie wymieszać.

Śledzie osaczyć z zalewy, zwinąć w rulony i ułożyć promieniście na brzegu talerza. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ podzielić w dość cienkie cząstki. Ułożyć je na środku półmiska, skropić pozostałym sokiem z cytryny, posypać odłożonym szczypiorkiem. Na jabłkach ułożyć liść sałat)', a na nim sos jogurtowo-śmietanowy.

środa, 17 sierpnia 2011

Przepis na śledzie z warzywami

Śledzi z warzywami
Składniki dla 4 osób: 50 dag małych ziemniaków, 4 odfiletowane śledzie (po ok. 20 dag)
• sok z 1 cytryny  2 strąki papryki  2 cukinie  2 pomidory,  łyżka masła i 4 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie: ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką, opłukać i ugotować w łupinach (uważając, żeby się nie rozgotowały). Odcedzić, obrać, zostawić do ostudzenia, a następnie pokroić w plastry. Ryby opłukać, osuszyć starannie papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny. Paprykę i cukinię oczyścić, usunąć pestki, opłukać.

Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cukinię w słupki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, lekko ponacinać i obrać ze skórki. Masło oraz połowę oleju rozgrzać na patelni. Włożyć ziemniaki, paprykę oraz cukinię, smażyć 10 minut, kilkakrotnie mieszając. Dodać pomidory, smażyć jeszcze 5 minut. Warzywa przyprawić do smaku solą i pieprzem. W drugiej patelni rozgrzać pozostały olej. Śledzie posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć z obu stron na brązowo. Warzywa ułożyć na półmisku, na nich ułożyć usmażone ryby.
Zobacz inne przepisy na śledzie >>

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Sałatka śledziowa na sylwestra

Sałatka śledziowa na sylwestra
Sałatka karnawałowa
Składniki dla 4 osób: 60 dag ziemniaków, sól, 25 dag strąków zielonego groszku, główka sałaty fryzyjskiej, pęczek rukoli, 2 słoiki rolmopsów, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki oleju, grubo zmielony pieprz.

Przygotowanie: ziemniaki dokładnie umyć, włożyć do osolonej wrzącej wody, gotować 20-25 minut. Odcedzić, ostudzić. Groszek, sałatę fryzyjską i rukolę oczyścić, opłukać. Strąki groszku pokroić na mniejsze kawałki, gotować 10 minut w osolonym wrzątku.

sobota, 13 sierpnia 2011

Szwedzka sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa szwedzka
Szwedzka przekąska
Składniki dla 4 osób: > 4 matjasy lub solone śledzie, korzeń imbiru (ok. 1 cm) kawałeczek chrzanu
4 czerwone cebulki, marchewka, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 3 liście laurowe C 1/4 1itra octu winnego 1/8 1 wody, 8 dag cukru.

Przygotowanie: matjasy opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski o szerokości ok. 1 cm. Jeśli używamy solonych śledzi, należy je umyć, obrać ze skóry i namoczyć na noc w zimnej wodzie. Imbir, chrzan, cebulę i marchewkę obrać, pokroić w plasterki.

Pikantna fińska sałatka ze śledzia

Fińska sałatka ze śledzia
Pikantna fińska sałatka
Składniki dla 4 osób: 20 dag marchwi  20 dag ziemniaków
• sól • 20 dag kwaskowatych jabłek 3 duża czerwona cebula
• 20 dag korniszonów • 20 dag buraków w plastrach (ze słoika)
• 25 dag filetów śledziowych Z 250 ml czerwonego wina
świeżo zmielony pieprz 200g śmietany  pól pęczka szczypiorku.

Przygotowanie sałatki ze śledzia: śledzie namoczyć w czerwonym winie, zostawić na noc. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Gotować 6-8 minut w osolonym wrzątku. Przelać zimną wodą, odsączyć.

Przepisy na śledzie WITAJ

Wigilia, wiadomo, bez śledzika obyć się nie może. Może jednak tym razem niekoniecznie musi to być śledź w śmietanie? Wytrawni kucharze z krajów nadmorskich zdradzili nam kilka mało znanych przepisów. Wypróbowaliśmy je specjalnie dla ciebie! Oto one.

Pamiętaj, że śledzie i przepisy na śledzie to także Polska domena.